Introduktion till underhåll av kedjor

Som motorcyklist vet du att det är viktigt att hålla din motorcykel i toppskick för säkerhet och prestanda. En av de viktigaste underhållsuppgifterna du kan utföra är att spänna din motorcykelkedja ordentligt. En korrekt spänd kedja förlänger inte bara livslängden på dina drev och din kedja, utan förbättrar också motorcykelns hantering och acceleration. Å andra sidan kan en lös kedja orsaka överdrivet slitage och till och med leda till farliga olyckor.

I den här artikeln ger vi dig en steg-för-steg-guide för hur du spänner din motorcykelkedja på rätt sätt, oavsett om du monterar en ny kedja eller justerar en gammal. Vi tar även upp tecken på att din kedja behöver spännas, tips för att underhålla din kedja och vanliga misstag som du bör undvika. I slutet av den här guiden kommer du att ha kunskap och självförtroende för att hålla din motorcykelkedja i toppskick och garantera en säker och smidig körning.

När du ska spänna din motorcykelkedja

Okej, låt oss börja med grunderna. När ska du spänna din motorcykelkedja? Svaret är enkelt: när den är för lös! Men hur vet du när kedjan är lös?

Det finns några tecken på att din kedja behöver spännas. Det mest uppenbara är en märkbar slapphet i kedjan. Du kan kontrollera detta genom att trycka ner kedjan i mitten mellan främre och bakre drevet. Om kedjan rör sig mer än en halv tum (eller cirka 12 mm) är den förmodligen för lös. Kontrollera i servicehandboken hur spänd kedjan ska vara på din modell!

Det är viktigt att kontrollera kedjespänningen på din motorcykelkedja regelbundet för att undvika slitage. Kontrollera kedjespänningen med de intervaller som beskrivs i servicehandboken, gör det också före större körningar eller om du märker något av de tecken som nämns ovan.

Köpa en ny kedja och nya drev

Innan vi dyker ner i hur du spänner din motorcykelkedja ska vi kort diskutera när det kan vara dags att byta ut din kedja och dina drev helt och hållet.

Om din kedja visar tecken på betydande slitage eller skador, till exempel rost eller sträckta länkar, är det förmodligen dags att byta ut den. Om dina drev visar tecken på slitage, till exempel eller slitna kuggar (som en hajfena), är det en bra idé att byta ut dem samtidigt som kedjan för att säkerställa en korrekt passform.

När du köper en ny kedja och nya drev ska du se till att välja rätt typ och storlek för din motorcykel. Vi lagerhåller de flesta kedjor, drev och kompletta uppsättningar med båda. Sök efter din modell eller ring oss om du behöver hjälp med att hitta rätt uppsättning för din motorcykel.

När du har monterat en ny kedja och nya drev är det viktigt att spänna kedjan ordentligt för att säkerställa en jämn och säker körning. I nästa del går vi igenom hur du gör det steg för steg.

Hur du spänner din motorcykelkedja

Låt oss nu komma till sak: hur du spänner din motorcykelkedja. Följ de här stegen för att se till att din kedja är korrekt justerad:

  1. Parkera motorcykeln på plant underlag och ställ den på en lyft eller centerstöd.
  2. Titta i din servicemanual eller kontakta oss för att hitta det rekommenderade kedjespelet.

  3. Mät det aktuella kedjespelet genom att trycka ner kedjan i mitten mellan främre och bakre drevet. Använd en linjal eller ett måttband för att mäta avståndet mellan kedjans mittpunkt och svingarmens undersida.

  4. Om kedjespänningen ligger inom det rekommenderade intervallet är du redo att köra! Om inte behöver du justera spänningen.

  5. Lossa bakaxelmuttern och vrid på justeringsskruvarna på båda sidor av svingarmen för att justera kedjespänningen. Se till att justera dem jämnt för att hålla hjulet korrekt riktat.

  6. Kontrollera kedjans slapphet igen efter att du har gjort justeringar. Upprepa steg 5 och 6 tills kedjespänningen ligger inom det rekommenderade intervallet.

  7. När kedjespänningen är korrekt justerad drar du åt bakaxelmuttern till den rekommenderade momentet  med momentnyckel (se din servicemanual för detta).

  8. Dubbelkontrollera kedjans slapphet för att säkerställa att den fortfarande ligger inom det rekommenderade intervallet. Om den är för stram eller för lös, justera den igen.

  9. Ta slutligen motorcykeln på en provtur för att se till att allt känns bra och att det inte förekommer några missljud.

Kom ihåg att det är viktigt att inte överspänna din motorcykelkedja. Om du gör det kan det orsaka överdrivet slitage på din kedja och dina drev. Följ det rekommenderade måttet för kedjespel för din motorcykel för att säkerställa en säker körning.

Nedan tar vi upp några tips för att underhålla din motorcykelkedja för att förlänga dess livslängd.

Tips för att underhålla din motorcykelkedja

Nu när du vet hur du spänner din motorcykelkedja är det viktigt att hålla den ordentligt underhållen för att säkerställa en längre livslängd. Här är några tips för att underhålla din kedja:

  1. Rengör och smörj kedjan regelbundet. Smuts och skräp kan med tiden samlas på din kedja och orsaka onödigt slitage. Använd en rengöringsborste för kedjan och ett kedjerengöringsmedel för att avlägsna smuts och använd sedan ett högkvalitativt kedjespray eller annat lämpligt smörjmedel. Hur ofta du behöver rengöra och smörja din kedja beror på faktorer som dina körförhållanden och vilken typ av smörjmedel du använder, så kontrollera din bruksanvisning eller rådfråga oss för rekommendationer. Våra kedjespray hittar du här.

  2. Kontrollera kedjespänningen regelbundet. Även om kedjespänningen justerades ordentligt när du monterade din nya kedja och dina nya drev behöver detta kontrolleras över tid. Kontrollera kedjespänningen regelbundet och justera den vid behov för att säkerställa en säker körning.

  3. Kontrollera din kedja för slitage och skador. Även med regelbundet underhåll kommer din kedja så småningom att slitas ut och behöva bytas ut. Kontrollera din kedja regelbundet för tecken på slitage, t.ex. sträckta länkar eller rost. Kontrollera på samma sätt dina drev för tecken på slitage, t.ex. krokiga eller slitna tänder. Om du märker något betydande slitage eller skador är det dags att byta ut kedja och drev.

  4. Förvara din motorcykel på rätt sätt. När du förvarar din cykel under en längre tid ska du se till att först rengöra och smörja kedjan ordentligt. Detta hjälper till att förhindra att rost och korrosion bildas under förvaringen.

Genom att följa dessa tips för att underhålla din motorcykelkedja kan du bidra till att förlänga dess livslängd och säkerställa en säkrare körning.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det viktigt att spänna din motorcykelkedja ordentligt för garantera en lång livslängd och en säker körning. Oavsett om du monterar en ny kedja och nya drev eller justerar spänningen på din nuvarande kedja, kan du följa de steg som beskrivs i den här artikeln för att se till att din kedja är korrekt justerad.

Kom ihåg att alltid följa det rekommenderade måttet för kedjespänningen för din motorcykel och att undvika att spänna kedjan för hårt, vilket kan orsaka överdrivet slitage och skador..

Genom att spänna och underhålla din motorcykelkedja på rätt sätt säkerställer du inte bara en säkrare och smidigare körning, utan du sparar också pengar i det långa loppet genom att förhindra onödigt slitage.

Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp. Om du har några frågor eller ytterligare tips att dela med dig av är du välkommen att höra av dig till oss.

Skriv en kommentar

Alla kommentarer granskas innan publicering