Förstå ditt MC däck. Vad betyder klassningen?

Välja rätt MC Däck

Dom flesta motorcykelförare vet att rätt MC-däck är väldigt viktigt, men hur viktigt är det och vad betyder egentligen 180/55ZR17 73W? Ska man köpa billiga eller dyra däck och vilket lufttryck ska man ha?

Här är en liten guide som hjälper dig förstå vad de olika däckbenämningarna betyder och vilket däck du bör köpa till just din MC. 

SIDOVÄGG
Det här är området på däcket som löper från fälgkanten till slitbanan och som ger däcket dess laterala stabilitet. Det är även här du hittar all tillverkarinformation om däcket, men vad betyder egentligen ett nummer som 180/55ZR17 73W?

1. DÄCKBREDD: 180/55ZR17 73W
Detta nummer anger däckets nominella bredd, mätt i millimeter från sidovägg till sidovägg. I detta fall 180mm.
Observera att däckets faktiska fysiska bredd på fälgen kan skilja sig från den nominella bredden beroende på vilken fälg däcket monteras på.

2. PROFILHÖJD: 180/55ZR17 73W
Denna siffra anger däckets profilhöjd uttryckt i procent av däckets bredd. I detta fall är profilhöjden 55% av bredden på 180mm, vilket motsvarar en höjd på 99mm.

3. HJULDIAMETER: 180/55ZR17 73W
På ett sporthojsdäck är dessa bokstäver vanligtvis "ZR". "Z" indikerar däckets hastighetsklass, vilket i detta fall betyder att det är klassat för 240km/h+. "R" anger att däcket är ett radialdäck. "17" anger att däcket passar till en 17" fälg.

4. BELASTNINGSINDEX & HASTIGHETSKLASS: 180/55ZR1773W
"73W" indikerar däckets vikt- och hastighetsindex och bör alltid ses tillsammans när du köper ett nytt däck. I detta fall anger "73" att däcket är klassat för en maximal vikt på 365kg vid maximalt lufttryck. "W" representerar maxhastigheten för däcket när det är korrekt fyllt och används under belastning, i det här fallet 270 km/h.
Köp alltid ett däck som klarar din motorcykels maxhastighet. Ett däck med lägre hastighetsklassning än rekommenderat kan bli direkt farligt att köra på då däcket slits på fel sätt.
Längre ned i denna text finner du belastningsindex- och hastighetsklasserna!

5. VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ:
• Tumma aldrig på kvalitén och pris när det gäller MC-däck. Det är däcken som håller dig och din motorcykel kvar på vägen. Köp ett högkvalitativt däck som passar dina ändamål.

• Följ tillverkarens rekommendationer för storlek, klassning och lufttryck. Detta hittar du vanligtvis i instruktionsbok eller servicemanual. 

• Byt däck i tid. Minsta tillåtna mönsterdjup på MC-däck är 1 mm, börjar du närma dig detta så planera in att byta däck till nästa säsong.

• Kontrollera däcken kontinuerligt efter torrsprickor och andra skador. Ett däck som visar ålder i form av torrsprickor bör bytas omgående.

• Ett kallt däck har väldigt dåligt grepp, varmkör alltid innan du ger dig på dom snävaste kurvorna.

Ha kul och kör säkert!

Här hittar du nya MC-Däck

 

Skriv en kommentar

Alla kommentarer granskas innan publicering